Klassiska hacks

Alla har väl hört någon säga att du ska ställa in dina lampor på timers när du inte är hemma. En klassiker i sammanhanget som väl i ärlighetens namn funkar sådär. Men det finns en rad saker att tänka på som i kombination med ett hemlarm ytterligare kan avskräcka från inbrott.
Hemlarmshubben

Skalskyddet

Det finns en anledning till att de flesta hyresvärdar byter ut äldre dörrar mot säkerhetsdörrar. Detta är något som många villaägare slarvar med. Ett rejält skalskydd, med moderna fönster och dörrar är kanske ditt starkaste vapen mot inkräktare, och väl värt prislappen.

Brevinkastet

En så kallad låsslunga används för att genom ett brevinkast låsa upp dörren inifrån. För den som har låsvred på insidan av sin dörr är det bäst att sätta igen brevinkastet eller byta dörr.

Posten

En välfylld brevlåda är ett tydligt tecken på att du är någon annanstans. Be en granne, svärmor eller bekant att tömma den regelbundet.

Semester-selfien

Idag är ingen anonym längre. Det är lätt att snoka reda på dina semesterbilder. Använd låsta konton, eller vänta med att posta dina semesterfoton tills du kommer hem.

Bilen

En bil på uppfarten är bra. En bil på uppfarten som byter plats med jämna mellanrum är bättre. Kanske finns det någon som kan parkera sin bil på din uppfart? Eller flytta på din några gånger under tiden du är borta?

Fjärrstyrning

En timer är som sagt lätt att genomskåda, men med några så kallade smartplugs till elektronik i hemmet kan du enkelt fjärrstyra exempelvis stereon där hemma med hjälp av telefonen. Ju mer slumpmässigt hemmet används, desto mer trovärdigt blir det.

Stöka ner lite lagom

Det är alltid skönt att komma hem till ett rent hem efter en tid på resande fot. Men för de flesta är vardagen lite stökig. Lite disk på diskbänken eller kläder på golvet skapar en känsla av att någon nyss varit där.

Insynsskydd eller ridå?

En hög häck eller ett plank ger dig mer privatliv, men det ger också en inkräktare en mer skyddad verkstad. Finns det saker du kan göra för att öka insynen så kan detta fungera förebyggande.

Rörelsesensorer

Ännu en klassiker. Lampor som plötsligt går igång fungerar både överraskande och avslöjande. En enkel åtgärd som inte behöver kosta många kronor.

Gräsmattan eller snö på uppfarten

Den här punkten är ganska självförklarande. En oklippt gräsmatta, eller en o-skottad trapp- eller uppfart talar sitt tydliga språk.

Soptunnan

När bad du din granne att slänga sitt skräp i din soptunna senast? En tom soptunna är också ett tydligt tecken på att du gör något annat.

Tvätt

Tvätt som får torka i friska luften är inte bara trevligt, det ser också avskräckande ut för en inkräktare.

Goda grannar

Alla bor inte på ett sätt så att det finns grannar på andra sidan tomtgränsen, men att låta grannarna veta när du tänkt att lämna din bostad en tid är alltid en bra idé. Grannsamverkan är fortfarande ett av de absolut bästa sätten att förebygga inbrott i ditt område.

Anlita välkända taxibolag till flyget/tåget

Dessvärre händer det att mindre nogräknade transportörer säljer eller tipsar om hus där innehavaren åkt på semester. Vänj en känd transportör som du litar på och berätta inte i onödan om dina semesterplaner under färden