Planera ditt hemlarm
Kort om att planera för larm i olika miljöer.Varför skalskydd?
Med skalskydd avses magnetkontakter som sätts i dörrar och fönster. När magnetkontakten bryts går larmet. Fördelarna med detta komplement till den klassiska rörelsedetektorn är att du fritt kan röra dig i huset. Detta gör att du kan ha larmet igång medan du exempelvis sover, lagar mat eller är på övervåningen.
Planera vart ni sätter utrustningen
Många gånger behöver inte en hel bostad övervakas för att du ska få ett fullgott skydd. Ju fler rörelsedetektorer du väljer att installera, desto dyrare blir det. Täcker grundpaketet de kritiska ytorna? Tänk till. Finns det passager som man måste passera för att ta sig runt i bostaden? Vart förvarar ni era värdesaker? En genomtänkt placering av en rörelsedetektor sparar pengar för er, samtidigt som den fyller sin funktion.
Övervåningar
Generellt är det lättare att ta sig in på markplan, men det måste inte alltid vara så.
Tänk som en tjuv! Finns det omständigheter som gör intrång på övervåningen lättare? Stegar, soptunnor och garagetak i anslutning till fönster? Försök att identifiera känsliga punkter, och säkra upp dessa ytor med rörelsedetektorer.
Vad har du i garaget?
Många väljer att inte säkra upp sina garage, helt enkelt av den anledningen att där inte finns något av egentligt värde. Det där gör man som man vill med. Tänk dock på att verktyg, cyklar och fritidsutrustning är stöldbegärligt. För oisolerade garage finns det detektorer som klarar låga temperaturer.
Larm på utsidan?
Ett inbrott påbörjas så gott som alltid med att gärningspersonen rekognoserar runt ditt hus. För att göra det så svårt som möjligt för inkräktare att planera ett inbrott kan utomhuslarm vara en bra idé. Med en ansluten kamera blir det dessutom lättare att skydda egendom som ofta finns i trädgården, på uppfarten eller på gårdsplanen: cyklar, båtar, bilar och fritidsutrustning.
Djur hemma?
Vi har husdjursimmuna rörelsedetektorer för husdjur på upp till 20-25 kg. Våra garage- och förrådsdetektorer klarar husdjur på upp till 60 kilo. Det innebär att du kan ha larmet på med husdjur hemma.
Uttryck- och förkortningar som är bra att känna till
Här går vi igenom terminologi som rör några av det vanligaste sensorerna, eller detektorer som det ofta kallas, i ett hemlarm:
Manöverpanel (MAP)
Används för att larm-av och på. Från manöverpanelen kan man även skicka assistanslarm i händelse av ett nödläge. Flera manöverpaneler kan användas i ett larm, för att exempelvis styra upp till två områden i larmet, inne/ute eller inne och garage.
Magnetkontakt (MK)
Magnetkontakt Kallas ibland även för dörrkontakt. Monteras på dörrar och fönster där man vill kunna larma med skalskydd.
Rörelsedetektor (IR)
En rörelsedetektor kan larma större områden inne. Detektorn finns i modell för att klara husdjur upp till 20–25 kg. En IR med 360-detektering kan täcka större ytor och monteras i taket likt en rökdetektor. Modellen finns inte som husdjursanpassad. I rörelsedetektor med kamerafunktion kallas för kameradetektor och finns för både inomhus och utomhusmontering. En kameradetektor skickar bilder när larmet går till App och larmcentral om denna tjänst är vald.
Glaskrossdetektor (GK)
En glasskrossdetektor är senor som kan ge ett mycket tidigt larm när en ruta krossas. I vårt sortiment finns två olika typer av glasskrossdetektorer. Den akustiska detektorn kan täcka flera rutor i samma rum och lyssnar efter ljudet av krossat glas. Vibrations- och glaskrossdetektor monteras på själva glaset från insidan och det går med andra ord åt fler. Den stora fördelen är att detektorn kan var aktiv i skalskyddet om man så vill. Vibrations- och glaskrossdetektor känner av den unika vibration som uppstår när en ruta krossas.
Rökdetektor
Behöver ingen närmare beskrivning. Detektorn är alltid aktiv oavsett om ditt larm är aktiverat eller inte. Tänk på att en rökdetektor ersätter en traditionell brandvarnare. Du behöver alltså inte ha två sittande bredvid varandra.
Sektionstyper
En detektor kan programmeras med olika egenskaper.
Exempel på egenskaper:
– Inpassering = När detektorn triggas startar en nedräkning på XX sekunder i inpasseringstid, användas för att hinna larma av.
– Direktlarmande = När detektorn triggas den direkt utan nedräkning för inpassering.
– Passer = Detektorn har samma funktion som direktlarmande. När detektorn triggas får man passeras förbi om man först passerat in via en detektor med inpasseringstid. Går man inte via en detektor med inpasseringstid utlöser larmet däremot direkt.
Mer kunskap finns samlas i vårt supportcenter, läs mer.